Leder i Fvn har tatt tydelig til orde for at koranbrenning ikke bør forbys, og begrunner det i en fare for innskrenking av ytringsfriheten.

Islam Alievlistekandidat Partiet Sentrum Kristiansand

Mohammad Awai Malik Yaqubmedlem Partiet Sentrum Kristiansand

Irene Sollivaraordførerkandidat Partiet Sentrum Kristiansand

Marthine Tronvoll-Jørgensenmedlem Partiet Sentrum Kristiansand

Se artikkel i FVN: https://www.fvn.no/mening/debattinnlegg/i/abx0Jd/koranbrenning-skjer-ikke-i-stillhet

Samme konklusjon trekkes for våre naboland Danmark og Sverige.

Det argumenteres med at man ikke må gi etter for press, at en slik ytring er religionskritikk og ikke kan defineres som hatytring. Koranbrenning ikke er rettet mot konkrete personer eller grupper av personer i tilstrekkelig grad.

Motstemmene er få – om noen. Partiet Sentrum vil koranbrenning til livs. Fvn henviser oss til debattsidene når vi tar kontakt for å gi dem stemmene som kan snakke om farene og utryggheten som foreligger når vi stiller oss passive til hatefulle handlinger og gjemmer oss bak ytringsfriheten.

Det burde være interessant å diskutere grensene for ytring og handling. Hva er en ytring med religionskritisk utgangspunkt som skal vernes av ytringsfriheten – og hva er en handling som i sitt innhold fremstår som en hatefull ytring mot personer eller grupper av personer? Vi opplever jo aldri en stille og ordløs koranbrenning.

Det er ikke vanskelig å sette seg inn i de ubehagelighetene koranbrenninger gir de som er muslimer blant oss. Det skapes avstand og grobunn for holdninger som splitter. Barn, unge og voksne opplever utrygghet på grunn av sin tilhørighet og tro. I et multikulturelt og multireligiøst samfunn er det ikke ved å tillate slike handlinger vi bygger demokrati eller setter standarden for ytringsfriheten. Det holder heller ikke å appellere til folks moral eller klokskap, når begge deler gir høyst varierende handlingsmønster blant oss.

Partiet Sentrum kjemper for mangfold, inkludering, livssynsåpenhet og ytringsfrihet. Partiets sentralstyre har nylig vedtatt følgende uttalelse:

I lys av den senere tids hendelser med koranbrenning i Sverige og Danmark, ønsker Partiet Sentrum å ta avstand fra slike handlinger. Politiske, verdimessige og religiøse syn skal ikke være fritatt for kritikk, og skal kunne diskuteres fritt under vern av ytringsfriheten. Angrep på religiøse skrifter i en kontekst av angrep på minoritetsgrupper bør imidlertid klassifiseres som hatytring. Partiet Sentrum mener aksjoner med koranbrenning begått av aktører med en tydelig og hatpreget agenda mot muslimske minoriteter i landet, også bør rammes av lovverk mot hatefulle ytringer. Brenning av koranen i kontekst med hatefulle ytringer bør etterforskes av politiet som brudd på straffelovens § 185 på lik linje med brenning av prideflagg. Muslimer og andre religiøse minoriteter i Norge har vært utsatt for terror og trusler. Å tillate handlinger som tydelig utføres for å samle hat mot slike grupper, innebærer å akseptere at de utsettes for en særlig fare. Som minoritet har de behov for og rett til beskyttelse. Den beskyttelsen må også dreie seg om hatefulle ytringer, inkludert der brenning av koranen og andre hellige skrifter er en del av dette.

25. august 2023

Artikler i samme kategori:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *