Sylvi Listhaug (Frp) mener at enhetsskolen har spilt fallitt. Enhetsskolen er en av de viktigste pilarene vi har i Norge i dag. Der formes liv og utvikler vi mennesker til gode samfunnsborgere.

Statistikken viser at vi er på vei mot et mer klassedelt samfunn. De rike blir mer rike, og de fattige blir fattigere. Å la elever i ulike aldre gå i samme klasse, eller skulle gi rom for flere privatskoler, vil gi oss enda større skiller i samfunnet. Den norske enhetsskolen bidrar til at det ikke blir for store klasseskiller i samfunnet.

Sylvi Listhaug sier at alle skal gjennom den samme trakten. Dette mener jeg er en populistisk fremstilling av den norske enhetsskolen. Det er utrolig mye mer tilpasset undervisning i dag enn tidligere. Skolen har gjennomgått en utvikling hvor det har blitt mer fokus på tilpasset opplæring. Ved å ha to kontaktlærere i mange klasserom, blir også hver enkelt elev mer sett og forstått, og lærerne får større mulighet til å følge hver enkelt elev ut fra elevens forutsetninger. Lærerne er blitt gode på å se eleven innenfra og seg selv utenfra. Partiet Sentrum ønsker å jobbe for å få to kontaktlærere i hver klasse over 15 elever, slik det er i mange klasserom i dag. Tidlig innsats både i barnehage og barneskolen er et viktig satsingsområde, men til det trengs flere lærere.

Jo, enhetsskolen kan og bør forbedres. Det er klart at skolen skulle gjerne hatt mer midler til å kunne tilpasse undervisningen, og vi skulle gjerne hatt mer midler til å gi enda mer praktisk rettet undervisning, men dette har i stor grad med økonomi å gjøre. Skal den norske enhetsskolen ha mulighet til å gi elevene mer praktisk rettet undervisning, må flere timer deles i de praktisk estetiske fagene. Det vil si at vi må få flere lærere inn i skolen. Dette er en del av løsningen. Den andre delen er nye læreplaner som vektlegger de praktisk estetiske fagene i større grad enn i dag. Mye ligger allerede til rette i den siste læreplanen som kom, men det stopper fort opp i hver enkelt skoles utfordringer med å få et budsjett som skal gå i balanse.

Den norske enhetsskolen er et godt sted for å sikre et mangfold og forhindre utenforskap. Det er selvsagt vondt å høre historiene om de som ikke har hatt en god skolegang, om mobbing, utenforskap og ensomhet. Det smerter å vite at mange sliter. Bruk av sosionomer og miljøterapeuter gir gode resultater, og andelen av slike yrkesgrupper i skolen, bør også økes. De viktigste er likevel to kontaktlærere i klassen som i større grad klarer å innlemme alle elevene med sine ulike behov i klassen.

Jo, vi trenger mer praktisk rettet undervisning og enda mer tilpasset opplæring. Vi kan selvsagt diskutere og debattere nå i en valgtid, men vi bør stå sammen om de gode løsningene innenfor rammen av den norske enhetsskolen.  Vi trenger at alle partier og politikere støtter opp om enhetsskolen og bidrar til at rammene blir bedre.

Arild Sæbø

Listekandidat Partiet Sentrum i Kristiansand

29. august 2023

Artikler i samme kategori:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *